Wireless mreže- Prošlost, sadašnjost, budućnost

Rukovodilac Sektora za sistem integracije, operativne i tehnićke podrške Milan Janjetović nam je na simpatičan način opisao kako je Wireless mreža od ideje iz prošlosti stigla do pragratične budućnosti.

Na početku je izgledalo slično kao na priloženoj slici, sve je izgledalo kao igra i još jedna prolazna novotarija. Neko čudo koje bi nas uz malo gimnastike moglo osloboditi tih “famoznih kablova” ili nas učiniti istovremeno vidljivim i prisutnim “na dva mjesta”, kako na globalnoj mreži tako i na kafi, poslovnom ručku, pikniku…

 

Nakon preležanih dječijih bolesti u prošlosti, bežične mreže sadašnjosti je najpraktičnije opisati putem sljedećeg poređenja.

Ako nam je televizija donijela cijeli svijet u naš dom, servisi i usluge omogućeni korištenjem napredne bežične tehnologije su nam omogućili da nam taj isti svijet bude dostupan na dlanu bilo kada i bilo gdje.

Budućnost mrežnih tehnologija u globalu donosi bežične mreže kao krovnu mrežnu tehnologiju pod čijim će se plaštom naći gotovo cjelokupna komunikacija “pametnih” uređaja iz “pametnog” okruženja kojim će čovjek u budućnosti biti okružen.