Šta je originalni, a šta krivotvoreni software?

Sama upotreba ilegalnog software-a korisnikova je odgovornost. Dakle, veoma je važno da kada donosite odluku o instalaciji aplikacija na svoj računar, kako na poslu tako i privatno, vodite računa o tome da software kupujete isključivo na provjerenim mjestima.

U prethodnom Teleklik blogu smo pokušali detaljno da objasnimo zašto je važno da u poslovanju koristite licenciran Microsoft Windows operativni sistem i Microsoft Office aplikacije. Danas ćemo više pažnje posvetiti savjetima kako da razlikujete originalni software od krivotvorenog, kako se ne biste našli u problemu kada se odlučite na korak same kupovine.

Dakle, originalni Microsoftov software je onaj koji je Microsoft proizveo i ima Microsoftovu licencu, te uključuje korisničku podršku od strane Microsofta. Krivotvoreni software je svaki oblik nezakonitog umnožavanja, distribucije ili korištenja software-a, bilo u poslovne ili privatne svrhe.

Kupovina računara s predinstaliranim software-om nije garancija sigurnosti. Mnogi trgovci zloupotrebljavaju licence na način da jednu licencu aktiviraju na nekoliko uređaja istovremeno. Na ovaj način trgovac izbjegava troškove licenciranja i cijenu originalne licence, ali korisnicima naplaćuje nelegalnu instalaciju. Korisnici najčešće nisu ni svjesni da koriste piratski software, sve dok se ne suoče sa problemima.

Microsoft količinsko licenciranje za velike organizacije osigurava količinsko licenciranje za aktivaciju Microsfot proizvoda u određenim scenarijima. Neautorizovana distribucija količinskih licenci izvan organizacije za koju su naminjenjene je ilegalna i predstavlja oblik piratstva.

Ilegalan, piratski software se često distribuira preko online aukcijskih stranica gdje prodavači iskorištavaju neinformisane kupce. Na ovakvim stranicama često se nude korištene, prethodno aktivirane licence, ukradene ili korištene COA naljepnice, nelegalno kopirani DVD itd. U ovim slučajevima kupci su prepušteni sami sebi kada otkriju da su žrtve piratstva.

Za označavanje originalnog Microsoft software-a koriste se GML i COA naljepnice.

GML je originalna Microsoft oznaka koja pokazuje da je na uređaju instaliran originalni Windows operativni sistem. Dizajnirana je kako bi korisnici lakše prepoznali koja je verzija Windowsa na tom uređaju. Obično se nalazi nazad ili na donjoj strani računara i mijenja boje kad se gleda sa strane, tako da je jednostavno zaključiti radi li se o originalu. Na nekim uređajima pak, kao što su Windows telefoni, ili Windows tableti, neće se nalaziti GML oznaka.

COA je naljepnica ili oznaka koja se nalazi na računarima za neke verzije Windowsa. Obično je možete vidjeti na kućištu ili unutar odjeljka za bateriju, što je često slučaj kod novijih laptopa. Ako se COA naljepnica nalazi na računarima sa instaliranim, licenciranim ranijim verzijama od sistema Windows 10, na njoj je ispisan naziv proizvoda, a sadrži i sigurnosne kodove protiv krivotvorenja.

GML naljepnica dolazi sa predinstaliranim Windows operativnim sistemom, dok se COA isporučuje sa distribucijskim paketom. Bitno je napomenuti da na novim računarima sa predinstaliranim Windows 10 ili 8 operativnim sistemom više nećete imati COA naljepnicu. Umjesto toga oznaka će biti ugrađena u BIOS, čime se sprječava zloupotreba ključeva proizvoda.

Najčešći načini krivotvorenja naljepnica su:

  • Certifikat autentičnosti (COA)* ili originalna Microsoftova oznaka (GML)* šalju se zasebno
  • Pravopisne greške
  • Simulirane ili neisprepletene sigurnosne niti na certifikatima autentičnosti

Ako je Windows operativni predinstaliran na računar, ključ (License Key) se nalazi u BIOS-u. Predinstalirani operativni sistem na uređaju se ne može prenijeti ni na jedan drugi uređaj, tj. aktivacija je moguća samo na uređaju na kojem se nalazi i na kojem ga je proizvođač instalirao nakon što ga je sastavio.

Da zaključimo, ključna pravila za sigurnu kupnju legalnog software-a su:

  1. Kupujte samo kod provjerenih prodavača
  2. Nemojte kupovati software na aukcijama ili sumnjivo jeftine software-e
  3. Uz kupljeni software uvijek zadržite sve potrebne dokumente za potvrdu njegove legalnosti

Korištenje licenciranog software-a izuzetno je važno, kako sa aspekta legalnosti, tako i iz sigurnosnih razloga. Stoga, ukoliko još uvijek nelegalno koristite Windows operativni sistem i Microsoft aplikacije, pravo je vrijeme za kupovinu licenci. Ukoliko niste sigurni koje licence za Microsoft software su Vam potrebne, Teleklik tim Vam stoji na raspolaganju. Budite slobodni da nas kontaktirate putem email-a sales@teleklik.ba ili telefona 051 491 860.