Oktobar – Evropski mjesec cyber bezbjednosti

Evropski mjesec cyber bezbjednosti (European Cyber ​​Security Month – ECSM) je kampanja podizanja svijesti EU koja unaprijeđuje svijest građana, kompanija i organizacija o važnosti informacione bezbjednosti i naglašava jednostavne korake koji se mogu preduzeti kako bi zaštitili svoje lične, finansijske i profesionalne podatke. Glavni cilj kampanje koja je prvi put održana u oktobru 2011. godine i od tada se održava svake godine je podizanje svijesti, promjena ponašanja i pružanje resursa svima koji se žele zaštititi. Agencija Evropske unije za mrežnu i informacionu bezbjednosti (ENISA), DG Connect Evropske komisije i partneri pokreću Evropski mjesec cyber bezbjednosti svakog oktobra.

Ciljevi ECSM-a:

– generisati opštu svijest o cyber bezbjednosti, što je jedan od prioriteta utvrđenih u strategiji cyber bezbjednosti EU;

– generisati specifičnu svijest o mreži i informacijskoj bezbjednosti (NIS), koja je obrađena u predloženoj Direktivi NIS-a;

– promocija sigurnije upotrebe interneta za sve korisnike;

– izgraditi snažan temelj za podizanje svijesti kroz ECSM;

– uključiti relevantne učesnike;

– povećati interes nacionalnih medija kroz evropsku i globalnu dimenziju projekta;

– povećati pažnju i interes u pogledu informacijske bezbjednosti kroz političku i medijsku koordinaciju.

ECSM traje cijeli oktobar, a u svakoj će se sedmici obraditi druga tema. Tematika će se pozabaviti osnovama cyber higijene, ali i održavanju dnevnih rutina, provjera opšteg ponašanja potrebnog za bezbjednost na internetu. Takođe, ovaj mjesec je i u fokusu povećanje digitalnih vještina i obrazovanje, kao i adekvatno prepoznavanje računarskih prevara i edukacija javnosti o tome kako prepoznati zlonamjerne sadržaje.

Poruka kampanje je: Cyber ​​bezbjednost je podijeljena odgovornost! Stani. Razmisli. Poveži!

Kompanija Teleklik svih 365 dana brine o bezbjednosti svojih klijenata, što podrazumijeva brigu o informaciono komunikacionom sistemu, kako bi ostao u zadovoljavajućim radnim karakteristikama.

Teleklik nudi cyber zaštitu, u vidu Bitdefender antivirusnih rješenja, kao i Palo alto firewall mogućnosti zaštite.