Bitdefender rješava GANDCRAB sa besplatnim alatom za dešifrovanje

Ransomware je veoma brzo postao jedna od najvećih prijetnji poslovnom okruženju. Naime, glavni trošak kompanijama nije sam ransomware, već vrijeme za koje on uspori rad svih zaposlenih – tako da nije iznenađujuće da samo trećina preduzeća vjeruje da je oporavak računara moguć bez značajnih gubitaka.

Prema nedavnom članku Zdnet-a, prateći izlazak GandCrab v5, biznisi postaju sve više targetirani od strane ovog ransomware-a! Međutim, za žrtve GandCrab verzija 1, 4 ili 5 čekanje je stvar prošlosti! Sada je tu novi alat za dešifrovanje lansiran od strane Bitdefender Labs-a da vam pomogne da povratite svoje podatke – potpuno besplatno.

Razvijen u bliskoj saradnji sa Europol-om i Rumunskom policijom, uz podršku FBI-ja i drugih agencija za sprovođenje zakona, nova alatka omogućava žrtvama GandCrab-a širom svijeta, da pronađu svoje šifrovane informacije bez kolektivnog plaćanja desetina miliona dolara kako bi ih otkupili od hakera.

Dakle, ako ste zaraženi verzijom 1 * (GDCB ekstenzijom), 4 (KRAB ekstenzijom) ili novim 5 (nasumičnom 10-znakovnom ekstenzijom) GandCrab-a, popravak je jednostavan: preuzmite alat. Pokrenite ga na zaraženom računaru. Pristupite svojim podacima odmah.

Međutim, ako ste zaraženi verzijom 2 ili 3 ransomware-a (CRAB ekstenzija datoteke), onda vas molimo da sačekate i ne plaćate otkupninu! Još uvijek se radi na tome.

Ako naiđete na bilo kakve probleme sa Bitdefender alatima za dešifrovanje, tu smo da vam pomognemo. Kompanija Teleklik, kao Bitdefender Gold Partner u BiH, nudi implementiranje Bitdefender poslovnih antivirus rješenja. Prvi zadatak je da se utvrdi realna potreba jedne kompanije, a nakon toga i da se pronađe odgovarajuće rješenje zaštite u skladu sa potrebama poslovanja i aktuelnim svjetskim praksama. Nakon toga Teleklik vrši implementaciju na sve radne stanice i servere u sistemu poslovanja, kako bi zaštita bila potpuna.