Zašto preći na SSD diskove?

Svjedoci smo da se u mnoge desktop i laptop konfiguracije još uvijek ugrađuju feromagnetni diskovi – HDD. Međutim, mehanika nekad može da prouzrokuje dugi niz raznih problema kod rukovanja a najviše u pogledu brzine.

U proteklih nekoliko godina povećanjem broja obrtaja proizvođači su se trudili da ubrzaju rad klasičnih hard diskova ali već na 10.000 obrtaja disk proizvodi previše toplote, buke i povećava potrošnju struje, pogotovo ako se radi o laptopima kod kojih je jedan od najčešćih uzroka nastanka kvara na diskovima povećano zagrijavanje.

Kada je riječ o ostalim prenosnim uređajima, u njih se ugrađuje flash memorija što u daljoj budućnosti postaje stanrad i za PC računare.

Koja je razlika između SSD-a i HDD-a?

SSD se sastoji uglavnom od dijelova koji su specifični za memorijske kartice ili USB stikove pa kao takav omogućava brzi transfer informacije. Izuzetno je brži, lakši i otporniji od klasičnog HDD-a i troši manje struje od klasičnog tvrdog diska HDD-a.

Najviše se ističe brzina, SSD disku je za poziv sačuvane informacije potreno 0.1 ms (miliskundi) dok je klasičnom HDD-u potrebno 10ms. (milisekundi)


S obrzirom da je SSD do 100 puta brži ovo se znatno održava na brzinu rada operativnog sistema kao i svih drugih instaliranih aplikacija na sistemu. Na sljedećoj slici imamo poređenje pokretanja operativnog sistema HDD i SSD.

Izvršavanje više različitih operacija – znanto brže

Još jedna prednost SSD-a je istovremeno izvršenje više naredbi.  Istovremeno raspakivanje nekoliko raznih arhiva, datoteka, pokretanje raznih aplikacije Auto Cad, Photoshop, i web pretraživača za SSD neće predstaviti problem. Brzina zapisivanja i čitanja podataka brža je od 500MB/s i čak je 5 puta brži od najboljih klasičnih hard diskova.

Otpornost

SSD je otporniji na udarce od HDD-a čije memorijske ploče rade sa pokretnim glavama koje pišu/čitaju podatke.

SSD se ne zagrijava i otporniji je ne ekstremne temperature, čuva i štedi struju što je pogotovo od velikog značaja na laptopima jer baterija traje duže.

 Savjeti vezani za upotrebu SSD-a:

  • Kombinovanje SSD + HDD – izuzetno dobra kombinacije – SSD za operativni sistem a klasični HDD za podatke;
  • Na SSD instalirati aplikacije koje se svakodnevno koriste a ostale stvari smjestiti na HDD;
  • Na SSD-u treba da bude najmanje 20% slobodnog prostora;
  • Aktivacija TRIM podrške na OS-u.

Ukoliko vam je potrebna podrška oko izbora vrste diska za laptop, PC, server, možete da nas kontaktirati na office@teleklik.ba ili na besplatan broj 0800 50 70 50.