Prednosti Smart Home tehnologije

Prednosti Smart Home tehnologije

Prednosti Smart Home tehnologije 2550 1578 Teleklik
Vrijeme čitanja: 4 minuta

U današnje vrijeme, kada gotovo svi uređaji postaju bežični i pametni, čini se da ništa nije nemoguće kada je tehnologija u pitanju. Tehnološki napredak čini naš život lakšim u mnogim aspektima svakodnevnice, uključujući i naš dom.

Posljednjih godina ostvaren je ogroman napredak tehnologije koja čini naše domove pametnima. Ljudi danas mogu upravljati svojim kućama i stanovima sa udaljene lokacije koristeći svoj mobilni telefon, tablet ili laptop. Pretvaranje kuće u pametnu kuću može biti velika invesiticija, ali s druge strane, sistem kućne automatizacije može biti vrlo koristan i sa sobom nosi mnogo velikih prednosti koje vlasnik kuće može steći. Da bismo vam dali ideju, evo nekoliko prednosti pametnog doma (Smart Home-a).

Veliki potencijal za uštedu energije, vremena i novca

Postavljanje sistema kućne automatizacije omogućiće vam da kontrolišete potrošnju energije uređaja koje do sad niste mogli da kontrolišete, te tako spriječite nepotrebo rasipanje energije. Većina Smart Home sistema omogućava vam praćenje potrošnje električne ili toplotne energije, što je vrlo korisno. Na osnovu prikupljenih podataka, možete izvršiti potrebna prilagođavanja kako biste smanjili potrošnju energije svojih uređaja, što će dovesti do smanjenja iznosa na računima i uštede novca.

Budući da vam Smart Home sistem omogućava da svoj dom kontrolišete s bilo kog mjesta, nećete morati gubiti dragocjeno vrijeme da biste se vratili kući kako biste npr. svojoj djeci otvorili vrata da uđu. Smart Home je vrlo koristan sistem za osobe u pokretu, koje na poslu imaju mnogo obaveza. Sa instaliranim Smart Home sistemom možete imati pod kontrolom svoj dom dok ste u kancelariji ili na putovanju. Na primjer, možete provjeriti da li su sva vrata zaključana tokom noći, isključiti svjetla ili uređaje koji se ne koriste i još mnogo toga.

Povećajte sigurnost vašeg doma

Smart Home sistem vam može pomoći da podignete sigurnost vašeg doma na veći nivo. Na primjer, postavljanjem pametne brave moći ćete pomoću vašeg telefona sa udaljene lokacije kontrolišete ulazak u vaš stan, kuću ili poslovni prostor bez dolaska na lokaciju ili dostavljanja ključa. Ulazak u objekat kontrolišete sa bilo kog mjesta, a potreban vam je samo pristup internetu.

U Smart Home sistem moguće je integirsati i sistem video nadzora. Instaliranjem sigurnosnih kamera povećavate sigurnost vašeg doma, jer ćete u svakom trenutku sa bilo koje lokacije, pomoću pametnog telefona, tableta ili računara moći da vršite nadzor. Na primjer, možete postaviti kamere u dječju sobu ili jaslice kako biste pripazili na djecu. Postavljanjem kamere na ulaznim vratima možete sa udaljene lokacije pratiti ko dolazi kada ste odsutni i po potrebi omogućiti ulazak.

Uspostavljanjem potpune kontrole osvjetljenja, grijanja i napajanja bićete u mogućnosti da, nakon što napustite vaš dom, provjerite da li je neki uređaj ostao uključen. Na taj način ne samo da ćete zaštititi vas i vašu porodicu i spriječiti opasnosti poput požara i drugih ozbiljnih scenarija, već ćete i produžiti životni vijek vaših uređaja.

Postavljanjem odgovarajućih senzora, možete uspostaviti i alarmi sistem koji će vas u svakom trenutku obavještavati o dešavanjima u vašem domu gdje god da se nalazite.

Izuzetna ugodnost

Još jedna velika korist koju možete dobiti implementacijom Smart Home sistema je povećana ugodnost svakodnevnog života. Pomoću Smart Home sistema možete upravljati rasvjetom, grijanjem, klimom, interfonom i drugim uređajima pomoću ručnih daljinskih upravljača ili pametnih telefona. Možete čak upravljati svim kućnim funkcijama iz bilo kojeg dijela svijeta, sve dok imate pristup internetu. Korištenjem svog pametnog telefona, tableta ili računara možete upravljati osvetljenjem, multimedijalnim uređajima, podešavati temperaturu u svim prostorijama i još mnogo toga.

Život u pametnoj kući pružiće vam mir, ne samo zato što nudi pojačanu sigurnost kuće, već vam pruža i potpunu kontrolu i lakše upravljanje svim funkcijama vašeg doma. Pored toga, možete automatizovati određene procese i kreirati različite scenarije. Na primjer, možete kreirati scenario odlaska iz kuće, čijim pokretanjem će se automatski pogasiti sva svjetla i električni uređaji i zaključati vrata.

Mogućnosti Smart Home sistema su nesagledive i postoji mnoštvo rješenja koja vam mogu pomoći da uštedite energiju, vrijeme i novac, povećate sigurnost vašeg objekta i učinite svakodnevni život lakšim i ugodnijim. Teleklik tim vam stoji na raspolaganju kako biste pronašli i implementirali najbolje rješenje u skladu sa vašim potrebama.

Rješenje na klik!

BESPLATNI TELEFON TEHNIČKE PODRŠKE:
080 05 07 05

ZAHTJEVI ZA TEHNIČKU PODRŠKU
HELPDESK SISTEM
support@teleklik.ba

ADRESA
Kralja Petra II Karađorđevića 39
78 000 Banja Luka
Telefon: +387 51 491 860
Fax: + 387 51 491 868
Email: office@teleklik.ba

Translate »